Het Mark_Us
Familiehof

Meer care genereert minder cure.

Wonen, welzijn, zorgen & participeren: leven in een Mark_Us Familiehof.

Voor gezinnen waarin een familielid leeft met een intensieve zorgvraag hebben we het Mark_Us Familiehof bedacht. Je woont tussen verschillende mensen, jong, oud, alleenwonend, samenwonend, groot en klein gezin, verwant en niet verwant. Inclusie, diversiteit en integratie zijn hierin ingebakken, niet als sociaal wenselijke trends, maar als basisbehoeften om een goed leven te kunnen leiden.

De kern van het concept: van lineair naar circulair wonen

Lineaire zorg

Huidige Lineaire Zorgverlening

Onderlinge zorg is moeilijk te organiseren.

Circulaire zorg

Zorg Balans Mark_Us

Inwoners zorgen voor elkaar.

Het Mark_Us familiehof concept

Wonen in een hof

In een woning in het hof van het Mark_Us Familiehuis woon je in een huis dat bij je situatie past: betaalbaar, comfortabel en zorgvoorbereid. We houden de balans tussen zorgvragende en ondersteunende bewoners en de mix van leeftijden goed in de gaten. Zo bouwen we aan een duurzaam sociaal vangnet met en voor elkaar.

Gemeenschappelijke binnenplaats

Op de binnenplaats en de gemeenschappelijke binnen- en buitenruimten gebeuren de spontane ontmoetingen en vinden de collectief georganiseerde activiteiten plaats. Er is een plek om dichtbij huis te kunnen recreëren, met medebewoners en buurtgenoten kunt borrelen, koffiedrinken of samen eten, zelf activiteiten of workshops kunt organiseren waar andere aan kunnen deelnemen. Leven als een eenheid maar niet als een woongroep, zelfstandig maar niet alleen, gezamenlijk met oog voor eigen autonomie en privacy, vrijwillig maar niet vrijblijvend.

Familiehof

Ontwerp: van Bergen Kolpa Architecten

Langer zelfstandig thuiswonen

In het Mark_Us Familiehof is het goed toeven in principe tot je levenseinde of het besluit om toch naar een zorginstelling te gaan. Dit willen we bewust zolang mogelijk uitstellen, zolang we het samen willen en kunnen dragen. Hiertoe zullen we ons organiseren in een coöperatie of verenigingsverband en een moderator uit ons midden aanstellen. Om de continuïteit en de benodigde inzet te kunnen garanderen werken we samen met de nabije/omliggende zorginstellingen.

Collectief wonen

We zijn geen woongroep maar ook geen toevallig samenstel van individuen. Toekomstige bewoners worden via een warm netwerk vanuit de kerngroep benaderd. We leven er als nieuw collectief van mensen die bewust voor deze wijze van leven kiezen en zich actief blijft aansluiten aan de ‘grotere’ wereld.

Hof binnenplaats

Wonen als mantelzorger

Als mantelzorger sta je er dan niet alleen voor. Je bent onder mensen die weten wat mantelzorgen betekent, vraagt en vergt. We zorgen er met elkaar voor dat we meer terugvalmogelijkheden hebben om de balans binnen je eigen (gezins-)leven te bewaren. Of het nu gaat over het combineren van een baan met de zorg voor je kind, ouder, partner, broer, of het werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling of om gewoon uit te rusten en je energie op te laden. Door met elkaar op ondernemende wijze activiteiten te ontplooien door gebruik maken van onze eigen creativiteit, ambitie en energie zorgen we er verder voor dat we zelf niet (verder) achterop raken.

Familiehof concept

Concept: Ideated – Monique Biloro

De voordelen van wonen in een Mark_Us familiehof

Sociaal

  1. Reis en regeltijden van de mantelzorgers en vrijwilligers nemen af,
  2. Overbelasting kan beter worden voorkomen, omdat taken verdeeld worden. Daardoor ontstaat minder druk zet op de beschikbare tijd en energie voor werk, eigen gezin, eigen ontwikkeling, etc. Dit komt weer ten goede aan de kwaliteit van de zorgrelatie en de aandacht voor de zorgvrager.
  1. Reis en regeltijden van de mantelzorgers en vrijwilligers nemen af,
  2. Overbelasting kan beter worden voorkomen, omdat taken verdeeld worden. Daardoor ontstaat minder druk zet op de beschikbare tijd en energie voor werk, eigen gezin, eigen ontwikkeling, etc. Dit komt weer ten goede aan de kwaliteit van de zorgrelatie en de aandacht voor de zorgvrager.
Er ontstaat meer regelruimte om binnen de afgegeven indicaties (VG5 en VV5) de werkelijke zorgbehoefte af te dekken. De zorgindicatie uren liggen lager dan de zorg- en begeleidingsuren die de zorgvrager én mantelzorger nodig hebben. De benodigde uren die niet door professionele zorg ingevuld worden omdat ze het budget overstijgen, komen extra voor rekening van de mantelzorger. Het kunnen delen van deze extra informele uren brengt verlichting in deze extra belasting van de mantelzorger.

Met een PGB wordt de regelruimte voor de zorgvrager en mantelzorger vergroot. Het PGB is ook goedkoper voor zowel de gemeente als ook voor het zorgkantoor. Tussen het PGB-tarief en het ZIN-tarief in de WMO zit 30% verschil. Door het inzetten van het sociaal netwerk kan het beschikbare budget in de vorm van een PGB voor betaalde zorg beter aangewend worden. Het tekort aan uren, kan met informele zorg worden ingevuld waardoor de effectieve zorguren toenemen. Het uiteindelijk effect is dat er minder aanspraak gemaakt wordt op meerzorg en de mantelzorger met meer uren ondersteund wordt en de zorgvrager meer benodigde zorg ontvangt.

In gevallen waar de mantelzorger fulltime zorg geeft, wordt hij/zij binnen het collectief verband aangesloten gehouden door te participeren in brede zin.

Sociale eenzaamheid neemt af, wat gepaard gaat met een afname van het huisartsenbezoek en het gebruik van huishoudelijk hulp.

Versnippering van dagbesteding met vervoer neemt af. Dagactiviteiten vinden in de dagelijkse leefomgeving van de ouderen en kwetsbare mensen plaats. De frequentie van het bezoek aan een externe dagbesteding en het gebruik van het groepsvervoer kan dan teruggebracht worden.